De keuze van je lettertype maak je niet zomaar, het heeft veel effect op de uitstraling van een logo of de boodschap die je wilt overbrengen. Kies je bijvoorbeeld voor een lettertype met of zonder serif? Daarom is het belangrijk om te weten welke soorten lettertypes er zijn en wat de verschillen zijn. We zullen hier de belangrijkste noemen én waarom je soms voor het één kiest en soms voor het ander.
Lettertype of typografie
Is het nou lettertype of typografie? En wat is het verschil nou eigenlijk? Typografie is een set van karakters die overeenkomstige kenmerken hebben. Maar bijvoorbeeld ook regelafstand en witruimte vallen onder typografie. Bijvoorbeeld Montserrat. Maar een lettertype is een onderdeel van de typografie en heeft een bepaalde stijl, dikte, formaat en lettersoort. Bijvoorbeeld Montserrat Italic.
Met of zonder serif
Serif lettertype zijn letters met een schreef dit wil zeggen dat dit lettertype ‘pootjes’ aan de letters heeft. Dit lettertype wordt voornamelijk gebruikt in grote hoeveelheden tekst zoals boeken en kranten, aangezien de strepen aan de letters ervoor zorgen dat het stukken prettiger leest en dus sneller herkenbaar zijn.
Een bekend Serif lettertypes is Times New Roman
Sans serif
Sans serif lettertypes zijn schreefloos. Dit wil zeggen dat ze geen haakjes of ‘pootjes’ hebben. Dit lettertype wordt veel gebruikt op het web, omdat de resolutie van een scherm niet altijd geschikt is voor de details van serif fonts. Wat opvallend is bij een schreefloos lettertype is de dikte van de letter: die is overal ongeveer gelijk, terwijl de (meeste) schreefletters in hun oplopende en dalende bochten geleidelijk van dun naar dikker en weer naar dun verlopen.
Een bekend Serif lettertypes is Arial en Helvetica
Script
Script lettertypes zijn geschreven letters die vaak een sierlijke, losse en informele sfeer. Dit lettertype wordt vaak gebruikt bij een titel om aandacht te trekken. Nadeel is wel dat het niet altijd duidelijk leesbaar is.
Display
Display lettertypes zijn voornamelijk gevarieerde lettertypes hier onder vallen de ‘afwijkende’ lettertypes onder. Deze lettertype wordt vaak voor korte en grote toepassingen gebruikt zoals bij posters.
Waar vind je leuke lettertypes?
Als je opzoek bent naar nieuwe en gratis lettertypes, dan is Google fonts een aanrader. Hier kan je nieuwe lettertypes verkennen en gebruiken. Het grote voordeel van Google fonts is dat je deze lettertypes ook voor je website kunt gebruiken. Voorheen kon je voor web kiezen uit slechts 8 standaard lettertypes. Een andere site die we veel gebruiken is Dafont.com en die heeft vooral veel bijzondere display fonts!
Hoe kies ik een lettertype voor mijn logo en huisstijl?
Voor een logo adviseren wij je om je te beperken tot 1 of maximaal twee verschillende lettertypes. Gebruik er bewust niet meer, omdat het anders rommelig wordt. Als je twee verschillende lettertypes wilt toepassen in je logo, let er dan op dat ze tegengesteld zijn aan elkaar. Simpel gezegd, je kiest er een uit of Serif of Sans serif of Script of Display. Als je een lettertype hebt, kan je vervolgens nog variëren met dikgedrukt, ruimte tussen de letters of hoofdletters en kleine letters.
Bij je huisstijl kies je vaak nog een aanvullend derde lettertype wat juist goed leesbaar is, voor de tekst op je visitekaartje of website. Kies hierbij dus voor een serif of sans serif, maar niet voor een script of Display.